Gökhan Kocakaya’nın cezası hakkında düşünceler

Malum olduğu üzere İstanbul Hipodromunda 26/04/2023 tarihinde koşulan 8. Koşuda 5 numaraya kayıtlı olarak koşan BRADAMANTE isimli atın jokeyi Gökhan KOCAKAYA son düzlükte usulsüz kulvar değiştirerek yarış usul ve esaslarını ihlal ettiğinden dolayı 6132 sayılı At Yarışları Kanununun 4. maddesinin (b-1) ve (c-2) bentleri uyarınca 5 (beş) gün süreyle idman yeri dışında, yarışlarla ilgili yerlerde geçici sanat icra etmekten yasaklanması ve ayrıca 1861 TL para cezası ile cezalandırılmıştı.
Başarılı Jokey KOCAKAYA bu tecziye işlemi üzerine şahsi twitter hesabından bir açıklama yapmış ve bu açıklamasında “Saygıdeğer yarışçılık kamuoyu. Bugün İstanbul’da yapılan 8. koşudan 5 gün ceza aldım. Görüntü ekte. Komiserler Kurulu bence hatalı karar verdi. Sporcu gibi yaşadım, öyle de olmayı sürdüreceğim. Kararın yersiz, hükmün ağır olduğu düşüncesindeyim.” şeklinde gayet seviyeli ve sporcu kimliğine yakışan bir üslup kullanmıştı.
Ancak, Gökhan KOCAKAYA’nın twitter üzerinden yapmış olduğu bu açıklama üzerine İstanbul Komiserler Kurulu tarafından jokey Gökhan KOCAKAYA hakkında;
“26.04.2023 tarihinde 8. koşuda 5 numaraya kayıtlı olarak koşan BRADAMANTE isimli atın jokeyi Gökhan KOCAKAYA, Kurulumuzca verilen ceza kararı ile ilgili aynı gün resmi sosyal medya hesabından yapmış olduğu paylaşıma istinaden yarış usul ve esaslarına aykırı hareket ettiğinden dolayı 28.04.2023 tarihinde Komiserler Kuruluna çağırılmış ve savunma tutanağı tebliğ edilmiş olup, kendisinin isteği üzerine aynı gün savunması alınmıştır. Savunması Kurulumuzca yetersiz görüldüğünden 6132 sayılı At Yarışları Kanununun 4. maddesinin (b-1) ve (c-2) bentleri uyarınca 10 (on) gün süreyle idman yeri dışında, yarışlarla ilgili yerlerde geçici sanat icra etmekten yasaklanması ve ayrıca 1861 TL para cezası ile cezalandırılmıştır.” şeklinde karar tesis edilmiştir.
KOCAKAYA yaptığı paylaşımla ilgili olarak İstanbul Komiserler Kuruluna verdiği savunmada söz konusu tweeti “sosyal medyada yarışla ilgili yapılan yorumlara açıklık getirmek, yarışta faul yapmadığını ve bu nedenle karara katılmadığını yarış kamuoyu ile paylaşmak adına attığını, amacının kurulu rencide etmek olmadığını ve geçmişte de sosyal medya üzerinden kurulları eleştirmek gibi bir tarzının bulunmadığını ifade etmiş ise de, İstanbul Komiserler Kurulu yanlış anlamalara meydan vermemek için yaptığı paylaşımı da hesabından kaldıran jokeyin savunmasını yeterli bulmayıp 10 gün ceza vermiştir.
Böylelikle KOCAKAYA’nın cezası 15 güne çıkmıştır.
Bu tecziye işlemine karşı açılan davada İstanbul 6. İdare Mahkemesinin 02/05/2023 tarihli ve 2023/1077 Esas sayılı kararı ile “Dava konusu işlemlerden, davacının 10 (on) gün süreyle idman yeri dışında, yarışlarla ilgili geçici sanat icra etmekten yasaklanmasına ilişkin dosyanın tekemmül süresi içerisinde icra edilerek etkisinin tükenebilecek nitelikte bulunması nedeniyle, davalı idarenin savunması ve ara kararı cevabı alınıp ya da savunma ve ara kararına cevap verme süresi geçip yeni bir karar verilinceye kadar yürütülmesinin durdurulmasına,
Davacıya 1.861,00-TL para cezası verilmesine yönelik işleme dair yürütmenin durdurulması isteminin ise, davalı idarenin birinci savunması alındıktan ve ara kararı gereği yerine getirildikten ya da savunma ve ara kararına cevap verme süresi geçtikten sonra incelenmesine” karar verilmiş ve Yürütmeyi Durdurma kararı üzerine başarılı Jokey Gökhan KOCAKAYA at binmeye devam etmişti.
Bugün gelinen noktada tekemmül eden dava dosyasını yeniden inceleyen İstanbul 6. İdare Mahkemesi 03/08/2023 tarihli ve 2023/1077 Esas sayılı kararı ile yürütmenin durdurulması isteminin reddine, tebligatın tamamlanmasına, kararın tebliğini izleyen günden itibaren 7 gün içerisinde İstanbul Bölge İdare Mahkemesi nezdinde itiraz yolu açık olmak üzere karar vermiştir.
Bu kararın davalı Tarım ve Orman Bakanlığına tebliği üzerine başarılı Jokey’in cezası başlatılmış olup ceza müddetince at binemeyecek ve mesleğini icra edemeyecektir.
İstanbul Komiserler Kurulu Gökhan KOCAKAYA’nın twitini yarış usul ve esaslarına aykırı hareket olarak değerlendirmiş ve tecziye işleminin hukuksal dayanağı olarak 6132 sayılı At Yarışları Hakkında Kanunun 4. Maddesinin (b-1) ve (c-2) bentleri olarak gösterilmiştir.
Bu bağlamda olay incelendiğinde:
6132 sayılı At Yarışları Hakkında Kanunun 4. Maddesi “Madde 4 – (Değişik:23/3/2023-7442/7 md.) Mülkiyetindeki veya ortaklığındaki atları yarışlarda koşturan at sahipleri ile bunların vekilleri, antrenör, antrenör yardımcısı, at sahibi antrenör ve atın jokey, jokey yamağı, centilmen binici, seyisbaşı, seyis ile sair hizmetliler gibi ilgilileri ve koşularda ve yarışlarda görevlendirilenlerden yarış usul ve nizamlarına ve yarış dürüstlüğüne aykırı hareket eden, yarışların ve yarış yerlerinin ve yarışlarla ilgili yer ve tesislerin düzen ve disiplinini bozanlar hakkında aşağıdaki disiplin cezaları uygulanır:
a) İhtar cezası.
b) Para cezası.
1. Yarış usul ve nizamlarına aykırı hareket eden, yarışlarla ilgili yer ve tesislerin düzen ve disiplinini bozanlara binsekizyüzaltmışbir lira.
c) Geçici veya süresiz sanat icrasından yasaklama.
1. Yarışlarla ilgili her türlü yerlerden geçici veya süresiz sanat icrasından yasaklama.
2. İdman yeri dışında yarışlarla ilgili her türlü yerlerden geçici veya süresiz sanat icrasından yasaklama.” hükmünü amirdir.
Kanun, disiplin cezası ile tecziye edilebilmesinin koşulu olan eylemleri açıkça saymıştır. Bunlar;
1-Yarış usul ve nizamlarına ve yarış dürüstlüğüne aykırı hareket etmek
2-Yarışların ve yarış yerlerinin ve yarışlarla ilgili yer ve tesislerin düzen ve disiplinini bozmak şeklinde kategorize edilmiştir.
Gökhan KOCAKAYA’nın kendisi hakkındaki tecziye işleminin hatalı, yersiz ve ağır olduğu şeklindeki açıklaması ne yarış usul ve nizamlarına aykırı bir hareket ne de yarışlarla ilgili yerlerin düzen ve disiplinini bozan bir davranıştır.
KOCAKAYA kamuoyu ile paylaştığı twitte yarış komiserler kurulunun otoritesine saldırmamıştır. Bir olguyu paylaşmak suretiyle yarışçılık kamuoyuna seslenmiş ve disiplin cezası ile tecziye edilmesine dair eyleminin faul olarak nitelendirilemeyeceğini ve dolayısıyla yarış komiserler kurulunca verilen hükmün ağır olduğunu beyan etmiştir. KOCAKAYA’nın eylemi sadece budur. Bu eylem ne yarış usul ve nizamlarına ve yarış dürüstlüğüne aykırı bir hareket ne de yarışların, yarış yerlerinin ve yarışlarla ilgili yer ve tesislerin düzen ve disiplinini bozan bir davranıştır. Medenice ve hukuk içinde bir eleştiridir. KOACAKAYA’nın bu eylemi 6132 sayılı Kanunun yukarıda zikredilen 4. Maddesindeki kanuni tanıma uymamaktadır. Dolayısıyla disiplin cezası verilebilmesi için varlığı gereken tipiklik şartı gerçekleşmemiştir.
Yarış Komiserler Kurulunun bu kararı hukuka ve mevzuata uygun düşmemiştir. Yarışçılık kamuoyunun da bu kararın ağır olduğu hususunda kanaatinin olduğu bir gerçektir.
