Kazım Karabekir Koşusu’nda kazanan Yeniköy oldu

Milli Mücadele kahramanlarımızdan merhum asker ve devlet adamı Kazım Karabekir’i andığımız koşu, 16 Haziran Pazar günü İstanbul Veliefendi Hipodromu’nda gerçekleşti.

3 yaşlı Arap taylarının 1200 metre çim pistteki mücadelesinden, İlhan Tekinalp’in yetiştirdiği, Ali Rıza Köseali’nin sahibi olduğu, antrenörlüğünü ise Beyda Tanrıkulu’nun üstlendiği Yeniköy (Serhantay – Rüzgarcan / Timurhan) isimli safkan, jokeyi Mehmet Akyavuz idaresinde birincilikle ayrıldı. İlk kez çim piste çıkan kır erkek tay, dördüncü startında ikinci galibiyetini ve ilk Grup koşu zaferini elde etti.
2024 yılı Kazım Karabekir Koşusu’nu (Açık-G2/DHT) izlemek için tıklayınız.
Kazım Karabekir
1882 yılında İstanbul’da doğan Kazım Karabekir, Fatih Askeri Rüştiyesi ve Kuleli Askeri Lisesi’nden mezun oldu. Eğitimine Harbiye Mektebi’nde devam etti. Almanca ve Rusça öğrendi. 1902 yılında “Piyade Teğmeni” rütbesiyle mezun olan Karabekir, ardından Harp Akademisi’ni birincilikle bitirdi. 1907 yılında İstanbul Harbiye Mektebi’nde öğretmenlik görevine tayin edildi. Manastır ve İstanbul’da İttihat ve Terrakki Cemiyetleri’nin kuruluşunda bulundu. Meşrutiyetin ilanından ardından, 31 Mart ayaklanmasını bastıran Hareket Ordusu’na katıldı. Balkan Savaşı sırasında esir düşerek Sofya’ya gönderildi. İstanbul Antlaşması’yla esaretten kurtulup İstanbul’a geldi. 1. Dünya Savaşı’na kaymakam rütbesiyle katılan Karabekir, Çanakkale Savaşı’nda Fransızlara karşı kazandığı başarıyla önce albaylığa, ardından 18. Kolordu Komutanlığı’na terfi etti. Kafkas Kolordu Kumandanlığı’na atanan Karabekir, Kurtuluş Savaşı’nda Doğu Cephesi Komutanı olarak görev yaptı. Doğuda savaş yıllarında ailelerini kaybetmiş olan 4000 erkek, 2000 kız çocuğunu sefaletten kurtararak, vatana faydalı meslek sahibi bireyler haline getirdi. Bu çocuklar için Erzurum ve Sarıkamış’ta okullar kurdu. ”Gürbüz Çocuklar Ordusu” adını verdiği bu okullarda çocukların ata sporları, güreş ve at biniciliğinin yanı sıra, su sporları, cimnastik, eskrim gibi ”modern” spor eğitimleri almalarını sağladı. Cumhuriyet’in ilk yıllarında Edirne ve İstanbul Milletvekilliği yapan Karabekir, Cumhuriyet’in ilanından sonra 1. Ordu Müfettişliği’ne atandı. Bu görevinden 1924 yılında ayrılarak siyasi alanda faaliyet gösterdi. Terakkiperver Cumhuriyet Partisi’nin başkanlığını da yapan Karabekir, 1939 yılında İstanbul Milletvekili seçildi. 1946 yılında Meclis Başkanlığı görevine getirildi. 1948 yılında bu görevi sürdürürken vefat eden milli mücadele kahramanı, devlet adamı ve “Yetimlerin Babası” olarak anılan Kazım Karabekir’i, adına düzenlenen bu koşu vesilesiyle saygı ve rahmetle anıyoruz.